Bebek Aya Haralambos Kilisesi

 

Bebek, tarihi boyunca birçok kültürü barındırmış ve bu açıdan oldukça zengin bir yer. Bu doğrultuda semtimizin önemli değerlerinden biri olan Bebek Aya Haralambos Kilisesi hakkında en doğru bilgileri edinmemizin önemli olduğunu düşünerek Meri Çevik Simyonidis ile iletişime geçtik ve sizler için bu yazıyı hazırladık.


   Sayın Meri Hanım’ın dediklerine göre Bebek Aya Haralombos Kilisesi, kitabesindeki bilgilere göre daha önce Avarlara ait olan bir tapınağın kalıntıları üzerine inşa edilmiş. Kilisenin inşa edildiği tarihe ilişkin veri oluşturacak bir kitabe ise bulunmuyormuş. Meri Çevik Simyonidis, ‘’Kilisenin Osmanlı dönemindeki varlığına ilişkin bilinen ilk veri Rum Ortodoks Patriği Yerasimos dönemine (1794-1797) ait, 1796 yılının Nisan ayına tarihlenen bir patrikhane beratında yer alan kayıttır.’’ diyerek detaylandırıyor bu konuyu. Kilisenin içerisinde bulunan Meryem İkonasının yazısında yapının 1830’da inşa edildiği belirtilmiş. Ayrıca 17. yüzyılın ortalarında bölgede oturan Katolik Erme Katolik Ermeni cemaatlerine mensup sanayici ve sarrafların desteği ile varlığını sürdürebildiği de açıklanıyormuş.

 

Kilisenin adını nereden aldığı sorusunu ise Meri Çevik Simyonidis şu şekilde açıklıyor: ‘’Hieromartis (Kutsal Şahit) ünvanına sahip olan Aziz Haralambos, bu kiliseye ismini veren bir din adamıdır.’’ En eski azizlerden birisi olan Haralambos, Roma İmparatoru Septimus Severus döneminde (193-210) Manisa’da Hristiyanların ruhani lideri olarak görev yapıyormuş.

Kilisenin günümüzdeki etkinliklerini ise şöyle sıraladı bizler için Meri Hanım: “Aya Haralambos Kilisesi’nin içinde İkonaların yenilenmesi, rutubetten dolayı çıkan sorunların ortadan kalkması ve Çan Kulesi için restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Bebek semtinin üst kısmında, içinde Aya Yani Ayazması olan Bebek Rum Mezarlıkları da bulunmaktadır. Mezarlıkların içinde bulunan Ayazma geçen sene Vakfımız (Bebek Aya Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı) tarafından bakıma alınmış ve restore edilmiştir. Mezarlıklarımız da senede iki kere Beşiktaş Belediyesi bahçe düzenleme görevlileri ile birlikte temizlenmekte ve bakımı yapılmaktadır. Bunun dışında her türlü tamirat, çatı onarımı, boya-badana gibi Kilisemizin ayakta kalabilmesi için gerekli olan desteği de Vakfımız tarafından sağlanmaktadır.

Mevcut Vakıf Yönetimi olarak Rum Ortodoks Dini Bayramları dışında da kilisenin kapılarının halka açılmasını ve dini ne olursa olsun, inançlı insanların kiliseye girebilmesi için her türlü olanağı sağlamaya çalışıyoruz.

Kilise yararına organize ettiğimiz kermesler ve kilisenin salonunda Cumartesi günleri çocuklara verilen İngilizce dersleri gibi etkinliklerle Kilisenin hem dini hem kültürel anlamda insanlara faydalı olabilmesi için çalışmaktayız.”

Kendisine bizimle bu bilgileri paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz!

bebekbeyaz.png

Cevdet Paşa Caddesi, Hamam Sokak Manolya Apt. No:8/D Bebek/Beşiktaş/İstanbul

info@bebekmakoder.org

0212 287 1066

 

Sosyal Medya

E-Bülten

Etkinlik ve projelerimizden anında haberdar olmak ister misiniz ?

Copyright © 2024 Tasarım ve Kodlama Atölye Ajans
+880 322448500 Beverly Boulevard Los Angeles

Search