Bebek Tarihçesi

 

Hepimizin çok sevdiği Bebek'in geçmişini de öğrenmek ister misiniz? Bizans döneminde yalnızca bir Rum balıkçı köyü olan Bebek, günümüzde tarihi yapıları ve sosyal hayattaki konumu ile İstanbul’un en güzel semtlerinden biridir. İsmini, Rumeli Hisarı’nın yapımı sırasında Fatih Sultan Mehmet’in tayin ettiği Bebek Çelebi lakaplı bir bölükbaşından alan semtin geçmişi, Hristiyanlık öncesi döneme kadar gitmektedir. Bilinen en eski adı ise iskeleler anlamına gelen ‘’Skallia’’ sözcüğünün bozulması ile oluşmuş ‘’Hallai’’ olduğu düşünülmektedir.

 

18. yüzyılın sonuna kadar pek bilinmeyen bir yer olmuş olsa da III. Ahmet ve Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa döneminde ünlenmeye başlamış ve bunun sonucunda Bebek Camii, Hümayunabad Kasrı, mektep, çeşme, hamam ve dükkânlar inşa edilmiştir. Türkler, Rumlar, Yahudiler, Gürcüler ve Ermeniler yavaş yavaş Bebek’te köşkler, konaklar, yalılar yaptırmaya başlamıştır ve 19. yüzyılın ortalarında semt, köşklerin olduğu yeşil bir yamaç halini almıştır. Vapur ve tramvay seferlerinin de Bebek’e gelmesiyle semt, yazlık bir yer olmaktan çıkıp sürekli yaşanan bir yer haline gelmiştir. Köşkler çoğalmaya başlamış, çoğunluğu Müslüman olan halkın yanında İngiliz, Fransız ve Amerikanlar da Bebek’te yaşamaya başlamıştır.

 

1908’de II. Meşrutiyet ilan edildiğinde, Bebek Vapur İskelesi’nin ve Bebek Camii’nin yanında, halen Mısır Konsolosluğu’na doğru park olarak uzanan bölgede, halka açık bir “Millet Bahçesi” yapılmıştır. Bunun yanında bir de deniz kenarına bir gazino yapılmıştır fakat Bebek Gazinosu diye bilinen bu gazino 1957-1958 arasında Bebek Meydanı yeniden düzenlenirken kaldırılmış, 1960’larda yeniden açılmış, nihayet 1980 sonrasında park yeniden tanzim edilirken gazino bütünüyle yok olmuştur.

1965 sonrasında hızlı yapılaşma nedeniyle Boğaz tepeleri ve korular tahrip olmuş, apartmanlar artmış ve Bebek, İnşirah yokuşu ile Etiler’e bağlanmıştır. Bebek, günümüzde aynı isimli koyunda yatların ve sürat motorlarının demirlediği; şık kafeler, restoranlar ve meşhur bir parka sahip; İstanbul halkının sosyal yaşamında önemli bir rol oynayan bir semt halini almıştır.

 

bebekbeyaz.png

Cevdet Paşa Caddesi, Hamam Sokak Manolya Apt. No:8/D Bebek/Beşiktaş/İstanbul

info@bebekmakoder.org

0212 287 1066

 

Sosyal Medya

E-Bülten

Etkinlik ve projelerimizden anında haberdar olmak ister misiniz ?

Copyright © 2024 Tasarım ve Kodlama Atölye Ajans
+880 322448500 Beverly Boulevard Los Angeles

Search